torsdag 29 november 2012

Vad är Crossfit ?

Crossfit är ett träningsform som vuxit sig stor de senaste åren i Sverige.Det har öppnat rena Crossfit-anläggningar som kallas gym eller box (låda.. är oftast i industrilokaler med relativt hög takhöjd) Det kommer från USA där det funnits betydligt längre.
Enkelt uttryckt är det en träningskoncept som bygger på högintensiv och effektiv träning där allsidighet och variation är viktiga ledord.
Med Crossfit tränar man många olika kvalitéer inom fysisk uthållighet att orka "över tid" skulle man kunna utrycka det.
Syreupptagnings förmåga-Uthållighet-Styrka-Rörlighet-Effektivitet-Snabbhet-Smidighet-Koordination-Balans-Precision det mesta är med helt enkelt.
En viktig ingrediens i Crossfit är variation som leder till att träningen är omväxlande och man gör en WOD (work of the day) där man t.ex. sätter ihop 2-4 olika typer av övningar.
Teknikträningar på de olika momenten är viktigt för att maximera träningseffekten och minmera skaderisken.
Träningsformen går att anpassa efter alla tjejer/killar eller gubbar/gummor och alla därimellan man sätter sina egna mål och när man får träna tillsammans med andra som tänker lika som du så blir peppningen i gruppen hög och rolig oftast till musik som passar för tuff;hård och intensiv träning.Det går också att tävla i Crossfit både individuellt eller i lag om man skulle vilja utmana sig lite mer.
Många av övningarna går också att göra hemma när man har ont om tid och det kan vara av stor vikt t.ex för alla småbarns föräldrar när kvälls schemat är tight.
Crossfit leder till att man gör mycket på kort tid med lite vila när man ser barnen som leker i parken på gården eller i förskolan så det skulle det också kunna vara en del av en vuxens Crossfit träning.
Rörelser som är och har varit en del av vardagen t.ex. knäböj-när man reser dig upp,pushpress-när man ska lägga upp något på en hög hylla eller marklyft när man plockar upp något från marken.
Så om du vill träna hela "kroppen o knoppen" så är den här träningsformen bara bäst !


All träning är bra träning !
Ulf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul att du vill lämna ett avtryck..ha det bäst...
Ulf...